Vai esat kādreiz pamanījuši, ka pat ar stingru receptes ievērošanu dažreiz nepietiek, lai pagatavotu perfektu pīrāgu? Mīkla saplaka, biskvīta kūka kļuva gumijota, un smalkmaizītes apdegušas apakšā. Izklausās pazīstami?
Izrādās, ka jūsu virtuvē ir paslēpta viena slepena sastāvdaļa, kas var izglābt pat visbezcerīgāko desertu. Tas nav tas, ko bieži piemin kulinārijas skolās, un profesionāli pavāri sakož zobus, kad iesācēji par to dzird.
Mēs nerunājam par cepamo pulveri vai vaniļas ekstraktu. Tas ir parasts ābolu sidra etiķis. Jā, jā, tā pati pudele, kas jau gadiem krāj putekļus skapja tālākajā stūrī.
Kāpēc tas darbojas? Tas ir vienkārši – etiķis reaģē ar cepamo sodu, radot miljoniem gaisa burbuļu, kas padara mīklu neticami gaisīgu. Bet tas vēl nav viss. Tas arī neitralizē cepamās sodas garšu un pagarina deserta svaigumu.
Piemēram, ja šokolādes kūkas mīklai pievienosi tējkaroti etiķa, tā kļūs mitra, tāpat kā dārgās maiznīcās, un nenovecos arī pēc trim dienām. Pamēģini smilšu mīklu mīcīt, pievienojiet nedaudz etiķi – izrullējot tā nesadrūp, un pēc cepšanas saglabās savu ideālo formu.
Kā izmantot šo triku? Tas viss ir atkarīgs no receptes. Biskvītiem un smalkmaizītēm pietiek ar 1 tējkaroti uz 2 glāzēm miltu. Ja cepat bez glutēna, sajauciet etiķi ar augu izcelsmes pienu (1 ēdamkarote uz tasi), lai aizstātu olas.
Pat bezrauga maizei etiķis būs glābiņš – pirms mīcīšanas pievienojiet to ūdenim, un izstrādājums bū kā no ciema vecmāmiņas krāsns. Galvenais nepārspīlēt. Ja pievienosiet pārāk daudz etiķa, mīkla kļūs skāba, taču to var viegli labot, palielinot cukura vai vaniļas daudzumu.
Un tagad vissvarīgākais noslēpums – etiķi var aizstāt ar citronu sulu vai pat kefīru. Bet tieši ābolu versija vislabāk iederas saldajos ceptajos izstrādājumos, jo tā aromāts ir gandrīz nemanāms.
Mēģiniet pievienot to nākamreiz, kad cepsiet pankūkas vai cepumus, un būsiet pārsteigts, kā tik mazs sīkums maina rezultātu.